Persoana cu BPOC, la risc în pandemia de COVID-19. Mesajul Colegiului Medicilor din România în contextul Zilei Mondiale a BPOC

Astăzi, întreaga lume marchează Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), desfășurată anul acesta sub conceptul Plămâni sănătoși – niciodată mai important1.

Această tematică își propune să atragă atenția asupra poverii asupra sistemelor de sănătate și societății reprezentată de BPOC, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19, precum și să promoveze sănătatea plămânilor subliniind importanța diagnosticului precoce, a activității fizice, a controalelor medicale regulate, a nutriției adecvate, a reducerii expunerii la factori de risc, precum și a aderenței la tratament pentru pacienți.

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică este o boală pulmonară frecventă, care, potrivit specialiștilor, afectează peste 300 de milioane de pacienți la nivel mondial și reprezintă una dintre principalele trei cauze de mortalitate din lume. Mai mult, prevalența acestei afecțiuni este în creștere, astfel că, până în 2060, numărul deceselor este estimat să ajungă la 5,4 milioane pe an2.

În România, specialiștii estimează că peste 8% dintre adulții de peste 40 de ani suferă de BPOC. Neîngrijită corespunzător, această afecțiune poate duce la deteriorarea progresivă a funcției pulmonare, cu necesar de oxigen zilnic pentru activitățile uzuale.

De altfel, în pandemia de COVID-19, trebuie acordată o atenție deosebită pacienților cu Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică. Studiile arată că aceștia sunt mai vulnerabili la a dezvolta forme mai grave în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 și, în consecință, reprezintă o categorie la risc3.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România lansează un apel către persoanele cu simptome să se prezinte la timp la medic, pentru diagnosticare, iar celor diagnosticate cu BPOC să nu neglijeze controalele și să urmeze recomandările specialiștilor, pentru a-și ține afecțiunea sub controlMesajul nostru de susținere se îndreaptă și către medicii pneumologi din spitalele de pneumologie din întreaga țară care, pe lângă faptul că sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 alături de specialiști în boli infecțioase, ATI și nu numai, tratează și alte patologii pulmonare grave, cu impact major, precum BPOC.

 

Referințe:

 

  1. https://goldcopd.org/world-copd-day/
  2. https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/11/GOLD-REPORT-2022-v1.0-12Nov2021_WMV.pdf
  3. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00069-9/fulltext

Distribuie