Proiectul Colegiului Medicilor din România (CMR) privind îmbunătățirea procesului de elaborare și negociere a Contractului-cadru multianual și a Normelor de aplicare ale acestuia (CoCa/Norme), în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost demarat în anul 2021, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al reprezentanților Președinției și Parlamentului României și este gestionat de Departamentul economico-social și de asigurări de sănătate (DES).
La începutul anului 2024, CNAS a adoptat acest model de lucru și l-a extins către celelalte organizații profesionale prevăzute de Legea nr. 95/2006 ca negociatori, fapt care consolidează acest proces participativ tehnic inițiat de CMR și oferă posibilitatea unor abordări transdisciplinare pe care CMR le-a semnalat pe parcursul derulării proiectului și care pot fi valorificate constant și consecvent pe viitor.
Context: În ultimii ani, problemele sistemului de sănătate sunt accentuate și influențate negativ de dinamica aspectelor macroeconomice (inflația în creștere), măsurile de reducere a deficitului bugetar excesiv, mecanismele de plată deficitare și de un cadru de reglementare a finanțării inadecvat pentru nevoile reale ale populației.
Scop: Buna funcționare a sistemului de sănătate, prin asigurarea condițiilor corespunzătoare, pentru ca medicii și toți profesioniștii din domeniul medical să-și exercite profesia cu responsabilitate, integritate și demnitate, în beneficiul populației.
Obiective:
Coordonator: dr. Mirela Oniceanu (consilier medic DES)
Secretariat tehnic: dr. Simona Cioc (consilier medic DES)
Facilitator: dr. Adrian Pană (expert management sanitar și politici de sănătate)
Coordonator: dr. Ileana Stamate (consilier medic DES)
Secretariat tehnic: dr. Niculina Simona Rus (consilier medic DES)
Facilitator: Răzvan Vulcănescu (expert management sanitar și politici de sănătate)
Coordonator: prof. univ. dr. Daniel Coriu (președinte CMR)
Secretariat tehnic: dr. Cristina Lungu (consilier medic, DES)
Facilitator: dr. Laszlo Lorenzovici (expert management sanitar și finanțarea spitalelor)
Departamentul economico-social și de asigurări de sănătate
Departamentul de imagine, relații interne și externe
Membrii grupului de lucru asigură o viziune pragmatică și transdisciplinară, bazată pe exercitarea profesiei de medic în segmentul de ambulatoriu de specialitate. Participarea acestora este fundamentată de intenția de contribuție a fiecăruia la dezvoltarea sistemului de sănătate din România, respectă principiile etice de implicare într-un proiect care nu vizează interese personale și nu este remunerată.
Vă invităm să vă alăturați demersului nostru și să ne transmiteți propunerile dvs. punctuale la următoarele adrese de e-mail, conform segmentului de activitate vizat: gl.mf@cmr.ro, gl.ambulator@cmr.ro, gl.spitale@cmr.ro
Temele principale pe care vă rugăm să le aveți în vedere, pentru fiecare segment vizat, sunt:
Vă rugăm ca propunerile dvs. să fie corelate cu versiunea actuală a:
15.02.2024
Printre măsurile de imediată aplicare:
Este importantă evidențierea impactului financiar atât pentru sistemul bugetar cât și pentru bugetul de investiții/cheltuieli al furnizorilor de servicii de asistență medicală primară, pentru a nu transfera povara procesului de debirocratizare către aceștia din urmă.
2. Monitorizarea transparentă a modului de derulare a contractelor de servicii medicale încheiate cu CNAS, astfel încât:
20.02.2024
2. Măsuri pentru creșterea accesibilității populației din zone rurale sau limitrofe marilor orașe, la serviciile medicale pre-spital, pentru a evita supraaglomerarea și epuizarea resurselor din spitale:
3. Eliminarea discrepanței între regulile aplicabile pentru medicii din sistemul medical de stat și medicii din ambulatoriul de specialitate, cu activitate pre-spital, în privința posibilității de a beneficia de zile de concediu de odihnă și de zile destinate educației medicale continue remunerate:
27.02.2024
2. Asigurarea plății influențelor salariale, inclusiv privind majorarea de 5% prevăzută de noile reglementări legale, până la clarificarea sursei bugetare și/sau a mecanismului de plată adecvat.
3. Flexibilizarea transferurilor bugetare între contractele/bugetele de spitalizare continuă, spitalizare de zi și paraclinic spital, cu efecte benefice pentru accesul populației la servicii medicale și reducerea presiunii datoriilor acumulate.
4. Reintroducerea mecanismului de finanțare 1% ATI într-o formă îmbunătățită, având în vedere situația distinctă a spitalelor care gestionează cazurile complexe/extreme, pentru care este necesar un mecanism de compensare.
5. Prezentarea și analiza unui calendar de îmbunătățire a sistemului de diagnosticare în grupe de diagnostice (DRG), conform datelor colectate prin proiectul Îmbunătățirea Calității și Performanței Serviciilor Spitalicești prin Evaluarea Costurilor și Standardizare (CaPeSCoSST), pentru a elimina treptat inechitățile generate de valorile distorsionate din actualul DRG (subfinanțarea unor patologii/specialități și suprafinanțarea altora).
Toate aspectele prezentate mai sus se află în analiza CNAS, cu scopul de a fi discutate și armonizate și cu ceilalți parteneri instituționali, dacă este cazul sau de a fi preluate ca direcții de acțiune sau ca modificări ale prevederilor CoCa/Norme.
Următoarele întâlniri ale Grupurilor tehnice de lucru CMR-CNAS se vor desfășura pe parcursul lunii martie a.c. Vom reveni cu noutăți la începutul lunii aprilie a.c.
Comunicăm constant pentru a te ține la curent cu subiecte de interes
CMR este organizaţia profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de interes public.