Comunicat de presă – Săptămâna Mondială a Alăptării

Colegiul Medicilor din România își alătură vocea campaniei mondiale menite să crească gradul de conștientizare privind importanța alăptării și să încurajeze măsurile pe teme legate de alăptare, inclusiv facilitarea accesului mamelor la consiliere pentru alăptare.

Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este Apărarea Alăptării – O Responsabilitate Comună și se concentrează pe modul în care alăptatul la sân contribuie la supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea tuturor, de la nivelul individului la nivel de societate și națiune, astfel că trebuie să fie o prioritate la nivel mondial1.

Alăptarea la sân poate fi legată de fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), astfel că poate fi considerată una dintre cheile pentru îndeplinirea Agendei 20302. Dintre aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă menționăm:

 

  • Eradicarea sărăciei – Alăptarea reprezintă modul ideal, natural și accesibil oricărei mame pentru hrănirea nou-nascutului ei, laptele matern fiind singurul aliment perfect adaptat nevoilor copilului nou -născut .

 

  • Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției – Alăptarea la sân până la doi ani și chiar și după aceea asigură nutrienți de calitate, surse de energie și ajută la combaterea subnutriției, dar și obezității.

 

  • Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă – Studiile arată că alăptarea la sân îmbunătățește semnificativ sănătatea, dezvoltarea și supraviețuirea copiilor și mamelor, atât pe termen scurt, cât și lung.

Alăptarea la sân este cel mai bun start al copilului în viață și oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională atât a copilului, cât și a mamei. Trebuie ținut cont, însă, că, deși vorbim de un proces natural, acesta nu este, întotdeauna, ușor și că, de multe ori, mamele au nevoie de sprijin pentru a începe și a susține alăptarea. Salutăm adoptarea și promulgarea Legii privind alăptatul în public, însă considerăm că nu trebuie să ne oprim aici și că este nevoie și de inițiative care să faciliteze accesul mamelor la consiliere în alăptare, pentru a putea depăși provocările legate de această perioadă”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 2 din 3 copii nu ajung să fie hrăniți la sân exclusiv în primele 6 luni de viață, așa cum este recomandat – o rată care nu s-a îmbunătățit de decenii. De asemenea, 3 din 5 copii nu ajung să fie alăptați în prima oră de viață, în pofida beneficiilor3.

 

Alăptatul este un drept al copilului și al mamei,

un drept fundamental pentru un viitor sănătos!

 

Referințe:

 

  1. https://waba.org.my/wbw/
  2. https://worldbreastfeedingweek.org/2016/images/wbw2016-af-i.jpg
  3. https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1

Distribuie