Asociația Medicală Mondială (World Medical Association, WMA) a adoptat vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul Adunării Generale de la Londra (desfășurată online), Declarația privind radiația solară și fotoprotecția, propusă și susținută de Colegiul Medicilor din România, la inițiativa prof. dr. George-Sorin Țiplică și a dr. Alexandra-Irina Butacu de la Clinica Dermatologie II Sp. Cl. Colentina, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Materialul a fost redactat inclusiv pe baza rezultatelor din teza de doctorat: „Evaluarea rolului expunerii profesionale la radiații UV în apariția tumorilor maligne și pre-maligne non-melanocitare” (distinsă cu summa cum laude), realizată de dr. Alexandra-Irina Butacu.
Asociația Medicală Mondială consideră că autoritățile guvernamentale trebuie să recunoască expunerea la radiații solare UV drept un important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele, unele afecțiuni oculare și anumite disfuncții imune. Astfel, se recomandă autorităților guvernamentale să informeze publicul despre metodele de fotoprotecție și să recunoască prevenția cancerului de piele ca o prioritate medicală națională.
De asemenea, se recomandă realizarea de măsuri legislative pentru protecția muncitorilor în aer liber (precum și includerea patologiei induse de soare ca boală profesională).
Mai mult, se propune ca autoritățile guvernamentale să se implice și să sprijine realizarea de programe de prevenție a cancerului de piele și de încurajare a protecției solare prin adoptarea unui stil de viață sănătos, mai ales de către populația tânără.
Mai multe informații (în limba engleză)puteți regăsi aici.
Articolul 16 al Documentului WMA poate fi corelat și cu acțiunea Comisiei Europene – A cancer plan for Europe.
Asociația Medicală Mondială (World Medical Association, WMA) este federația globală a Asociațiilor Medicale Naționale, reprezentând milioane de medici de pe mapamond. WMA acționează în beneficiul pacienților și medicilor, prin promovarea celor mai înalte standarde referitoare la îngrijirea medicală, etică, educație și drepturile omului referitoare la sănătate.
Colegiul Medicilor din România (CMR) este organizație membră a Asociației Medicale Mondiale.
Informații suplimentare
Soarele reprezintă o sursă de sănătate, dar este important să se cunoască și efectele dăunătoare pe care le poate avea (de exemplu la nivelul pielii, ochilor sau sistemului imun).
Soarele poate agrava sau induce numeroase afecțiuni cum ar fi fotoîmbătrânirea cutanată, cataracta, degenerescența maculară, unele leziuni precanceroase sau canceroase.
Radiația solară este importantă mai ales prin acțiunea ultravioletelor (UV) de tip B. Radiația solară este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept carcinogen de grup 1 (alături de plutoniu, azbest sau radiația ionizantă).
Schimbările climatice actuale au redus filtrarea radiației UV prin scăderea stratului de ozon atmosferic, generând la nivel mondial o creștere a incidenței melanomului și cancerului cutanat non-melanocitar.
Se apreciază că 80% din cancerele de piele pot fi prevenite prin măsuri simple cum ar fi limitarea expunerii la UV în miezul zilei și protecție față de UV prin îmbrăcăminte sau creme foto-protectoare.
Fotoprotecția reprezintă principala măsură de prevenție în strategia combaterii cancerelor cutanate induse de radiația solară.